Makyaj yapılırken, yaşa ve yüz şeklinin belirlenmesi gerekmektedir. Ortamına göre yapılmalı, abartıdan uzak durulmalıdır. Doğru makyaj için en temel ilkelerden biri temiz bir cilttir. Uygulama yapılacak ürünlerin içeriklerine, cilt tiplerine uygun seçilmesi, uygulama sıralamasının doğru yapılması kusursuz bir görünüm için önemlidir.
Doğru makyaj için doğru sıralama kusursuz bir görünüme ulaşmayı sağlar. Bunun için sıralama; cilt temizliğinin ardından nemlendirici uygulaması ile başlar. Temizleme ve nemlendirme aşamasından sonra baz uygulaması yapılır. Ten makyajı, göz makyajı, maskara uygulaması, kaş şekillendirme, kontürleme ve aydınlatma, allık ve ruj doğru makyaj sıralamasıdır. Son olarak makyaj dayanıklılığı için sabitleme spreyi sıkılmalıdır.
Temizleme ve Nemlendirme
Her makyajın ilk adımının cildi temizlemek ve makyaja hazırlamak olduğu bilinmelidir. Cildi kirden ve yağdan arındırmadan makyaja başlamak hatadır. Cildini temizlemeden makyaj yapıldığında, cildin üzerindeki kirlerin gözeneklerin içine hapsolmasına yol açar, siyah nokta ve sivilceler için en ideal zemin hazırlanmış olur. Makyaj yapmadan önce cildinin pürüzsüz ve yumuşak olduğundan emin olunmalıdır. Cilt tipine uygun bir temizleme ürünü ile cildini temizledikten sonra, bir peeling ile cildini ölü derilerden arındırarak pürüzsüz olması sağlanabilir. Eğer BB krem ya da CC krem sürülecek ise nemlendirici kullanması gerekmez. Bu ürünlerin içerisinde nemlendirici vardır, ama fondöten kullanılacaksa mutlaka cilt nemlendirilmelidir. Ten makyajına geçmeden önce nemlendiricinin iyice emilmesi beklenmelidir. Dudaklar da dudak bakım kremi ile nemlendirilmelidir.
Makyaj bazı uygulaması
Eğer fondöten kullanılıyor ise daha profesyonel bir görüntü için mutlaka makyaj bazının uygulanması gerekir. Gözenek görünümünü küçültür ya da fondötenin daha iyi renk eşitleyebilmesi için bir baz oluşturur.
Ten makyajı
Cilt tipine uygun olarak seçilen fondöten, BB krem veya CC krem cilt makyajı için ince bir tabaka halinde yüzün merkezinden etrafına doğru uygulanır. Tampon hareketlerle yüze iyice yedirilmelidir. Alın ve yanaklara nokta şeklinde fondöten sürmek daha sonra dışa doğru yaymak gereklidir. Doğal bir görünüm elde etmek için yüze ince bir tabaka fondöten sürmek en uygunudur. Fondöten rujun kalıcılığını arttırdığı için dudaklara da uygulanabilir. Kapatıcı kesinlikle fondötenden sonra uygulanmalıdır. Kapatıcı özellikle gözaltı problemleri için kullanılsa da ciltte fondötenin kapatamadığı sivilce ve lekeleri de kapatmak için kullanılabilir. Pudralama işlemi fondöteni ve kapatıcıyı sabitlemek için kullanılır. Aynı zamanda cilde daha sonra uygulanacak ürünlerin daha kolay dağılması için bir baz oluşturacaktır. Transparan pudralar uygulama açısından daha kolaydır. Özellikle yağlı ve karma cilde sahip olanların bu aşamayı atlamaması önemlidir.
Göz Makyajı
Makyaj bazı uygulaması yapılırken göz bazı da uygulanmalıdır. Göz makyajı uygulanırken ışık, ara ton ve gölge olarak üç renk far seçilmelidir. Göz şekline uygun olarak bu üç tonun uygulanacağı alan belirlenir. Yumuşak ve ten rengi tonlar daha doğal bir görünüm verir. Ara ton en önemli tondur. Ara ton olarak mat bir renk doğal bir görünüm verir. Seçilen ara tonu göz kapağının tamamına uygulanır. Ara ton ile ışık tonu birbirine iyice karıştırılır. Uygulamaya göz kapağının dış köşesinden başlanır. Gölge ton en koyu renktir ve mat bir renk tercih edilmelidir. Göz kapağının dış kısmına sürülür. Göz kalemi gözün dış kısmından başlayarak içe doğru sürülür. Far aşamasını bitirdikten sonra kirpiklerin daha belirgin olması için kirpik diplerine eyeliner geçilir. İster kalem ister jel ister keçe uçlu olsun hepsinin de amacı aynıdır yalnızca edineceğiniz görünüm biraz değişebilir.
Maskara Uygulaması
Göz makyajını tamamlamak için bu aşamada maskara sürülür. Eğer takma kirpik kullanacaksanız kirpikleri mutlaka maskara kullanmadan önce takmalısınız. Kirpikleri tek tek ayıran ve uzatan bir maskara tercih edilirse, hacim veren ve kirpikleri birbirine yapıştıran maskaralardan daha doğal durur.
Kaş Şekillendirme
Kaşlarını şekillendirmeden göz makyajı tamamlanmış sayılmaz. İster doğal bir makyaj ister yoğun bir gece makyajı olsun, güçlü görünen kaşlar bütün ifadeyi değiştirir, bakışlara anlam katar ve gözleri öne çıkarır. Önce kaşlara istenen şekil verdikten sonra kaşların arasındaki boşlukları, kaşlar ile aynı renkte bir kaş kalemi ya da kaş pudrası ile doldurulabilir. Eğer kaşlarının rengine uygun bir kaş ürünü bulunamıyor ise, kaşlarla aynı renkte mat bir far ile kaşlarını doldurulabilir. Kesik uçlu bir far fırçasına az miktarda far alıp fazlası silkelendikten sonra kaşa uygulanabilir ve daha sonra temiz bir kaş fırçası ile fazlalıklar alınabilir.
Kontürleme ve Aydınlatma
Kontür ve aydınlatıcı yoğun uygulanmadığı takdirde oldukça doğal durur ve yüzüne boyut katarak doğal güzelliğini ortaya çıkarır. Gölgelendirme işlemi için krem ya da toz ürünler kullanılabilir. Kontür çok az ve çok ince bir şekilde uygulamalı ve sınırları kayboluncaya kadar fırçayla ya da süngerle iyice dağıtılmalıdır. Cildine ıslak bir görünüm veren krem formüllü aydınlatıcılar, toz aydınlatıcılardan daha doğal durur.
Allık Uygulaması
Sağlıklı görünüm için pembe yanaklar kontörden hemen sonra uygulanabilir. Allık uygularken gülümsemeli ve beliren elmacık kemiklerin tam üstüne uygulanmalıdır..
Ruj
Rujun kalıcı olması için bir kat pudra geçilmelidir. Dudakları şekillendirmek ya da kusur varsa düzeltmek için dudak kalemi uygulanmalıdır. Dudak kalemi ruju daha kalıcı hâle getirir. Ruju uyguladıktan sonra dudakların ortasına ışık vermek için kapatıcı uygulanabilir. Bu uygulama dudakların daha dolgun görünmesini sağlar. Seçilen parıltılı ruju bir fırça yardımıyla uygulanmalıdır.
Sabitleme Spreyi
Bu aşama düğün gibi makyajın çok kalıcı olmasını istenen zaman uygulanabilecek bir aşama. Onun dışında çok şart olmasa da makyaja daha doğal bir görünüm katarken kalıcılığı artırır.
8 Ocak 2024 tarihinde yayınlandı, 353 kez okundu